Kuvapankit ja creative commons-lisenssit.

 

 • Kehtaakin, Simon serkullakin on hyvä kamera eikä se pyydä mitään.

Niinpä, Simon serkku ei varmasti tee sitä työkseen. Tosin jos laatu ei kelpaa. Tämäkään ei välttämättä ole taattu, moni tituleeraa itseään ammattikuvaajksi vaikkei sitä ole. Tutustu siis aina etukäteen kuvaajan aikaisempaan tuotantoon, miten tämä liittyi asiaan? Ei mitenkään.


 • Onpas sulla hieno kamera, sillä tulee varmaan hienoja kuvia.

Kyllä, hieno kamera osaa ottaa hienoja kuvia joten muuta kuin kauppaan ostamaan ”hieno” kamera.


 • Aijaa. Maksaako kuvaus niin paljon?

Maksaa, yleensä siitä myös maksetaan verot, kalusto, matkakulut ja editointi. Ei kukaan ilmaiseksi halua töitä tehdä. Tekisitkö sinä?


 • Tuutko kahville?                                        – Joo voin tulla.                                                                                            *Otatko hei kameran mukaan nii räpsäset pari nopeeta kuvaa kun Sirkka-Petteri Eemelillä on 2v synttärit.                                                   – Vaikka mutta olis kiva saada työstä vähän palkkaa.              *Tottakai, ostin meille munkkia kahvin kanssa sitä varten.

Tottakai, sitähän mä haluan. Pyydetään kahville, tekemään töitä munkkipalkalla? EI! Jos et soita muuten, älä soita ollenkaan!


 • Kuva otettu googlesta.

Tämä on hyvin erikoinen tapa mainita kuvaaja koska en millään usko että google olisi sitä kuvannut.


Nämä ovat hyvin yleisiä lauseita joita jokainen hiukankaan enemmän kuvannut kuulee , ennemmin tai myöhemmin. Tähän on yritetty keksiä ratkaisua ja yksi niistä on tämä.

CC lisenssit

Kuvat jotka löydät googlella tai muualta netistä eivät ole vapaassa käytössä ellei sitä erikseen ole mainittu ja tätä varten on CC lisenssit jotka kertovat meille kaikessa yksinkertaisuudessaan minkälaisilla ehdoilla tiettyä kuvaa saa käyttää/julkaista, jotkut eivät vaadi mitään, toiset haluavat rahaa ja kaikkea siltä väliltä. Parhaimmat tiedot löytyvät tietysti Creative Commons  in omilta sivuilta. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen sivu.

avoimet-creative-commons-lisenssit-11-638.jpg

Paljon merkkejä joista ei tiedä mitään, ainakaan mä. Tarkastelen itsekin näitä usein etsiessäni kuvia, useimmiten käytän niitä joita saa vapaasti muokata koska usein tarvitsen tietynlaisen kuvan jota ei löydy valmiina, vaan jotain sinnepäin.

Näyttökuva 2018-10-1 kello 13.11.48

Näihin lisätään vielä eri kirjaimien kaikki mahdolliset yhdistelmät, niin johan rupeaa monen aivot olemaan solmussa.

Yhdistelmät

Päälisenssit kirjoitetaan siten, että ensimmäisenä on kirjainyhdistelmä CC. Tätä seuraa välilyönti ja väliviivoilla eroteltu luettelo lisenssiehtojen lyhenteistä. Ehdoista ensimmäinen on aina BY, jonka jälkeen tulee mahdollinen NC ja jota seuraa mahdollinen kolmas ehto.

Ehtoja yhdistelemällä saadut päälisenssit ovat:

 • Nimeä (CC BY)
 • Nimeä-Tarttuva (CC BY-SA)
 • Nimeä-Ei muutoksia (CC BY-ND)
 • Nimeä-Epäkaupallinen (CC BY-NC)
 • Nimeä-Epäkaupallinen-Tarttuva (CC BY-NC-SA)
 • Nimeä-Ei muutoksia-Epäkaupallinen (CC BY-NC-ND)

Peruslisenssien lisäksi Creative Commonsilla on erityinen CC0-lisenssi, jolla tekijä voi luopua kaikista oikeuksistaan teokseen siinä määrin kuin se on lainsäädännön puitteissa mahdollista. Suomessa tekijä ei voi luopua moraalisista oikeuksistaan, joten tekijän nimi tulee aina mainita. Tämä lainattu suoraan täältä CC Wikipedia

Kovasti keskustelua herättävä aihe, paljon väärää tietoa ihmisillä omista oikeuksista sekä hyvässä/pahassa. Moni luulee esimerkiksi voivansa kieltää itsensä kuvaamisen julkisella paikalla. Tämä ei pidä paikkaansa, kyse on enemmänkin kuvaajan tavoista kiinni jatkaako henkilön kuvaamista vai ei, tähän soppaan kun lisätään julkisen paikan käsite ja saako jokaista kuvaa julkaista.

Soppa on valmis, iso sellainen.

Kävin itse kuvaamassa kesän ajan ravintoloissa bändien keikkoja sekä ihmisten hauskan pitoa. Monen, monen, monen ihmisen kanssa kävin näitä keskusteluja, ihan kyllästymiseen asti, kuulostaa hieman ikärasismilta mutta tuntui ainakin etteivät varsinkaan vanhemmat ihmiset olleet lainkaan kartalla, mikä on sallittua ja mikä ei. Yritin illan aikana muistaa kyllä ihmiset jotka pyysivät ettei kuvissa näkyisi, editoinnissa koitin myös ajatella näitä, onnistuinko siinä? Uskoisin ainakin, vihaisia sähköposteja ei ainakaan ole tullut.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Tässä muutama tuotos kesältä joissa ainakaan ei ole oikeus ongelmia koska ovat minun oma ottamia, julkisella paikalla, ihmisiäkään ei kovin helposti tunnista vaikka sillä ei sinällään ole edes merkitystä koska julkaista saisin silti…

ketään ei loukata kuvilla, ainakaan tietoisesti.

Kuvapankit

Erittäin hyödyllisiä, erilaisilla kuvilla, erilaisilla ehdoilla. On ilmaisia, maksullisia, vapaassa käytössä, lisenssien alaisia ja rekisteröitymisen vaativaa. Tähän löytyy varmasti myös kaiken laisia yhdistelmiä.

Shutterstock

istockphoto

Depositphotos

Creativemarket

Pixabay

Freeimages

Tutki, tutustu, liity rohkeasti. kaikki löytää varmasti oman mieluisensa kuvapankin. Kaikille löytyy jotain, niinkuin Vammalan viidakon vanha sanonta sanoo:

”toinen tykkää äidistä , kukaan ei pidä kinuskista!”

Yksi kommentti artikkeliin ”Kuvapankit ja creative commons-lisenssit.

 1. Päivitysilmoitus: Final Destination – Päämäärä tuntematon – JT17 photography

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s